Staand vergaderen: liever vandaag dan morgen

 In Bewustwording

Met één simpele aanpassing je complete organisatie een boost geven. Niet alleen in financiële zin, maar ook als het gaat om de productiviteit en de gezondheid van je collega’s. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch houden we je niet voor de gek. Vergader niet langer zittend, maar staand. Staand vergaderen kan namelijk een flinke kostenbesparing realiseren en de dynamiek van het groepsproces vergroten. Belangrijker nog: de standup-meeting bevordert de gezondheid van alle betrokken medewerkers.

Tijd en geld besparen dankzij de standup-meeting

Staand vergaderen: veel grote internationale organisaties als Google en Microsoft doen het al jaren. Maar liefst 75% van de organisaties die vermeld staan in de Fortune 500 voert een actief beleid om minder te zitten.

Niet voor niets, zo blijkt uit diverse studies en onderzoeken. Volgens het Amerikaanse vaktijdschrift Harvard Business Review verdient iedere dollar die in de gezondheid van de medewerker wordt geïnvesteerd zich twee tot drie keer terug.

Onderzoek van de Washington University onder 214 studenten wijst uit dat staand vergaderen de dynamiek van het groepsproces en daarmee de productiviteit stimuleert.

Ook in Nederland worden de effecten van staand vergaderen onderzocht. Zo kwam TNO in 2009 tot de conclusie dat het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks 30 miljard euro spendeert aan vergaderen. Een bedrag dat volgens het onderzoeksinstituut met 10 miljard gereduceerd kan worden door staand te vergaderen.

Het TNO stelt dat mensen die deelnemen aan een stand-up meeting namelijk sneller tot besluiten komen. En wie minder tijd kwijt is aan vergaderen, heeft meer tijd over om andere werkzaamheden te verrichten.

Meer staan = langer leven

Tot zover de positieve invloed die staand vergaderen kan hebben op de productiviteit en de financiën van een organisatie. Want er is meer dat pleit voor staan. Volgens epidemioloog Hidde van der Ploeg van het VU medisch centrum kan meer staan -in algemene zin- er namelijk voor zorgen dat je langer leeft.

Van der Ploeg volgde ruim 4 jaar een groep van meer dan 200.000 mensen van 45 jaar en ouder. Hij kwam onder andere tot de conclusie dat de groep die dagelijks 2 tot 5 uur stond, een 10% lagere kans had om te overlijden dan de groep die 0 tot 2 uur stond.

Van der Ploeg publiceerde zijn bevindingen in 2014 in het magazine ‘Preventive Medicine’. En juist in de titel van dit Amerikaanse vakblad schuilt de grote kracht van staand vergaderen. De standup-meeting werkt namelijk preventief. Want wie staand vergadert -en dus minder zit- verkleint de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. En voor wie denkt dat het allemaal wel meevalt: Nederlanders brengen dagelijks gemiddeld maar liefst zo’n 8,7 uur zittend door, zo stelt het RIVM.

Staand vergaderen: inspireer en laat je inspireren

De cijfers liegen er niet om. Zo wijst onderzoek van de universiteit van Maastricht bijvoorbeeld uit dat elk extra uur dat mensen op een dag zitten, het risico op diabetes type 2 met 22% verhoogt. Voor een organisatie als Essent reden om maatregelen te nemen. Sinds 2016 starten alle teams bij de energieleverancier met een ‘dagstart’; een teamoverleg van een kwartier dat veelal staand plaatsvindt. Ook werd er een pilot gestart voor vergaderen in combinatie met een sportieve teamtraining.

Recent Posts