Minder zitten is beter, en dit is waarom

 In Daarom minder zitten

‘Zitten is het nieuwe roken’, ‘langdurig zitten maakt je ziek’. Er wordt dagelijks veel over te veel en langdurig zitten gezegd en geschreven. Vooral op het werk zitten we vaak te lang in dezelfde houding. Er is zelfs een behoorlijke groep Nederlanders die meer dan 11 uur per dag zit. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat te veel en te lang zitten een verhoogde kans geeft op chronische gezondheidsklachten. Minder zitten is beter, en dit is waarom.

Te veel zitten verhoogt kans op chronische ziekten

Volgens diverse onderzoeken kan buitensporig zitgedrag op termijn leiden tot chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Als je in je stoel zit, beweeg je je spieren namelijk nauwelijks tot niet. Deze vorm van inactiviteit zorgt ervoor dat suikers en vetten minder goed worden opgenomen door je lichaam dan wanneer je beweegt. Hierdoor neemt de kans op chronische gezondheidsklachten toe. Elk extra uur dat mensen op een dag zitten, verhoogt hun risico op diabetes type 2 met 22%. Dit stellen onderzoekers van Maastricht University.

Overdag bewegen stimuleert ’s avonds bewegen

Minder zitten verkleint niet alleen de kans op gezondheidsklachten. Kom je overdag wat vaker uit je stoel, dan wordt je gestimuleerd om ’s avonds ook meer te bewegen. “Als je overdag vaker beweegt door bijvoorbeeld de trap te nemen, staand te vergaderen of gaat wandelen in de pauzes, kun je jezelf makkelijker motiveren om ’s avonds nog te gaan sporten”, stelt de bekende neuropsycholoog Erik Scherder.

Leestip: Feiten en cijfers over zitten

‘Minder zitten goed voor ons brein’

Ook stelt Scherder dat minder zitten een positief effect heeft op het brein. In zijn whitepaper ‘Zitten is het nieuwe roken’ zegt hij: “Als mensen tijdens hun werkdag wat vaker gaan staan, of iets vaker op de fiets stappen of de trap nemen in plaats van de lift, verkleinen ze het risico op het ontwikkelen van dementie. Leer jezelf aan om een half uur per dag uit die luie stoel te komen.”

Minder zitten is beter voor de effectiviteit

Kies je voor staand vergaderen in plaats van zittend vergaderen, dan zet je een stap in de goede richting. Veel grote organisaties vergaderen al jaren staand. En dat is niet voor niets. Onderzoek van de Washington University onder 214 studenten wijst uit dat staand vergaderen de dynamiek van het groepsproces en daarmee de productiviteit stimuleert.

Ook in Nederland zijn de effecten van staand vergaderen onderzocht. Een aantal jaar terug kwam het TNO tot de conclusie dat het Nederlandse bedrijfsleven flink kan besparen op vergaderkosten door niet langer zittend, maar staand te vergaderen. Het TNO stelt dat mensen die deelnemen aan de zogeheten ‘stand-up meeting’ sneller tot besluiten komen. En wie minder tijd kwijt is aan vergaderen, heeft meer tijd over om andere werkzaamheden te verrichten.

Recommended Posts