Diabetes type 2: alles wat je moet weten over deze vorm van ‘suikerziekte’

 In Kennisbank

Diabetes (diabetes mellitus) is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in balans kan houden. Diabetes wordt ook wel ‘suikerziekte’ genoemd en kent verschillende soorten. De bekendste zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Van de ruim 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes heeft negen op de tien mensen diabetes type 2.

Wat is diabetes type 2?

Bij diabetes type 2 is het lichaam minder gevoelig voor insuline. Insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt in het lichaam. Zodra dit hormoon zijn werk niet goed kan doen, blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Mensen met deze vorm van diabetes maken eerst extra insuline aan, maar dat wordt vaak na verloop van tijd steeds minder.

Wat is het verschil tussen diabetes type 2 en diabetes type 1?

Mensen met diabetes type 2 hebben te weinig insuline. Daarnaast reageert het lichaam niet meer goed op de insuline (ongevoeligheid). Meestal moeten mensen met deze vorm van diabetes medicijnen innemen. Ook krijgen ze specifieke adviezen op het gebied van beweging en voeding. In sommige gevallen moet iemand insuline spuiten.

Mensen met diabetes type 1 maken geen insuline aan, omdat het immuunsysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernietigt. Diabetes type 1 wordt daarom een ‘auto-immuunziekte’ genoemd. Mensen met diabetes type 1 moeten meerdere keren per dag insuline spuiten, of dragen een insulinepomp.

Kijktip: Hoe diabetes type 1 en type 2 van elkaar verschillen 

Oorzaken van diabetes type 2

Het is (nog) niet precies bekend waardoor diabetes ontstaat. Als je weinig beweegt, overgewicht hebt en als diabetes type 2 in de familie zit loop je een verhoogt risico. Maar ook mensen die een gezonde leefstijl hebben, kunnen het krijgen. Ook ouder worden en roken zijn factoren die de kans op diabetes type 2 vergroten.

Symptomen van diabetes type 2

Diabetes type 2 is vaak moeilijker te herkennen dan diabetes type 1. Mensen kunnen te maken hebben met symptomen als vermoeidheid, slecht genezende wondjes, terugkerende infecties zoals blaasontsteking, kortademigheid, dorst, veel plassen, branderige ogen en pijn in de benen bij het lopen.

Veel mensen met diabetes type 2 hebben voordat ze diabetes krijgen al te maken met verschillende problemen in het lichaam. De combinatie van deze problemen wordt ook wel het metabool syndroom genoemd.

Waarom ‘suikerziekte’?

Omdat het een ziekte is waarbij de bloedsuiker uit evenwicht is, wordt diabetes vaak aangeduid met de term ‘suikerziekte’. Dit begrip zorgt zo nu en dan voor verwarring en onjuiste conclusies. Het is bijvoorbeeld niet zo dat mensen met diabetes geen suiker mogen eten. Diabetes type 2 wordt naast suikerziekte ook weleens ‘ouderdomssuiker’ genoemd, terwijl jongere mensen het ook kunnen krijgen.

Diabetes type 2 en zitgedrag

Als je in je stoel zit beweeg je spieren nauwelijks. Deze vorm van inactiviteit zorgt ervoor dat suikers en vetten minder goed worden opgenomen door je lichaam dan wanneer je in beweging bent.

Lange periodes van inactiviteit, zoals uren achter elkaar op je bureaustoel zitten, hebben tot gevolg dat je insulinegevoeligheid slechter wordt. En omdat insuline-ongevoeligheid een voorstadium is van diabetes type 2, vergroot langdurig zitten uiteindelijk de kans op het krijgen van dit type diabetes.

Steeds meer onderzoeken laten een verband zien tussen diabetes type 2 en langdurig zitten. Op basis van de Maastrischt Studie uit 2016 stellen onderzoekers dat elk extra uur dat mensen op een dag zitten, hun risico op type 2 diabetes met 22% verhoogt.

Leestips:

Recent Posts