Wat is het metabool syndroom?

 In Kennisbank

Het metabool syndroom is een combinatie van problemen die mensen hebben voordat ze diabetes krijgen. Mensen met het syndroom hebben een verhoogde kans op hart- en vaatzieken. Het metabool syndroom wordt ook wel het insulineresistentiesyndroom, stofwisselingssyndroom of syndroom X genoemd.

Symptomen van het metabool syndroom

Er is sprake van het metabool syndroom als je een grote buikomtrek hebt, en daarnaast te maken hebt met twee of meer van de onderstaande factoren:

*We spreken van een grote buikomtrek bij vrouwen als het gaat om een buikomtrek van meer dan 80 centimeter. Bij mannen is dit 94 centimeter.

Oorzaak van het metabool syndroom

Het metabool syndroom is een stofwisselingsaandoening die veroorzaakt kan worden door een disbalans tussen lichamelijke activiteit en voedselopname. Te veel lichaamsvet in combinatie met te weinig lichaamsbeweging geeft een verhoogde kans op het metabool syndroom. Ook leeftijd, erfelijkheid en verschillende leefstijlfactoren als stress en roken kunnen een rol spelen.

Leestip: Dit doet te veel zitten met je lichaam

De relatie met minder zitten

Door een half uur zitten per dag te vervangen door staan of lopen verklein je volgens de Maastricht Study ‘Replacement Effects of Sedentary Time on Metabolic Outcomes’ de kans op het metabool syndroom én diabetes type 2. Ook interessant: één tot zestig minuten krachttraining per week zorgt voor 29% minder kans op het syndroom. Dit blijkt uit recente cijfers van het Radboud UMC.

Leestip: Feiten en cijfers over zitten

Recent Posts