Wat is MET-waarde?

 In Kennisbank

De MET-waarde is een meeteenheid binnen de fysiologie voor de hoeveelheid energie die een bepaalde fysieke inspanning kost, vergeleken met de hoeveelheid benodigde energie in rust. MET staat voor Metabolic Equivalent of Task en wordt ook wel het metabool equivalent genoemd.

Nederlandse Norm Gezond Bewegen

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) is een norm die gehanteerd wordt om in kaart brengen of iemand voldoende beweegt. In de NNGB tellen alleen fysieke activiteiten mee dan langer dan 10 minuten achtereen worden volgehouden. Om te berekenen welke activiteiten dit precies zijn, gebruikt de NNGB de MET-waarde.

Leestip: Dit doet te veel zitten met je lichaam

MET-waarde tabel

Hoe zwaarder de inspanning, hoe hoger de MET-waarde. Een tekst typen terwijl je zit achter je bureau heeft een MET-waarde van 1,8. Ter vergelijking: squash heeft een waarde van 7,3.

De onderstaande tabel geeft de MET-waarde voor volwassenen per fysieke activiteit.  De MET-waarde wordt uitgedrukt als de hoeveelheid verbrande kilocalorieën (kcal), per lichaamsgewicht in kilo, per aantal uur.

Activiteit MET-waarde
Auto wassen 2
Hond uitlaten 3
Traplopen (langzaam) 4
Pingpongen 4
Wandelen (stevig) 4,3
Paardrijden 5,5
Hockey 7,8
Fietsen (stevig) 8
Zwemmen (zware inspanning) 9,8

Bron: Voedingscentrum.

MET-waarde berekenen

Om het totale energieverbruik van een fysieke activiteit te kunnen berekenen, kun je de onderstaande formule gebruiken:

MET-waarde berekenen

Voorbeeldberekening MET

Een 42-jarige HR-manager wandelt iedere werkdag een half uur tijdens zijn lunchpauze. Met een gemiddelde snelheid van 6 kilometer per uur houdt hij het tempo er flink in. Stevig wandelen heeft een MET-waarde van 4,3. Hij weegt 78 kilo.

Op basis van de bovenstaande formule heeft de HR-manager een energieverbruik van 5,9 kcal per minuut. Door een half uur te wandelen verbruikt hij in totaal 177 kcal.

Recent Posts