Minder zitten bij… de Britten

 In Laat je inspireren

‘Wiggle it, waggle it, just don’t sit on it’. Met deze slogan worden Britse kantoormedewerkers door GetBritainStanding.org gestimuleerd minder te zitten op de werkvloer. Dus: minder zitten bij de Britten.

Partner van het initiatief is Active Working, een internationaal netwerk van gezondheidsexperts dat zich op verschillende manieren inzet voor een gezond arbeidsklimaat en 30 maart jl. het Active Working Summit organiseerde in Londen.

Waar staan de Britten op het gebied van minder zitten? Bestaan er initiatieven waar we een voorbeeld aan kunnen nemen?

“We leven langer, maar zijn niet langer aan het werk”

De gemiddelde Britse kantoormedewerker brengt 10 uur per dag zittend door. Ter vergelijking: in Nederland brengen we dagelijks gemiddeld 8,7 uur door in een zittende houding, zo stelt het RIVM. Ondanks het verschil scoren beide landen een onvoldoende.

Onderzoek van Universiteit Maastricht wijst bijvoorbeeld uit dat elk extra uur dat mensen op een dag zitten, het risico op diabetes type 2 met 22% verhoogt. Deze cijfers worden ondersteund door diverse internationale onderzoeken naar sedentair gedrag.

“We leven langer, maar zijn niet langer aan het werk”, luidt de stelling van summit-inleider Carol Black. Als arts en oud-adviseur van de Britse regering op het gebied van werk en gezondheid pleit Black al geruime tijd fanatiek voor bewustwording op de werkvloer. Dit jaar vormt ze samen met diverse experts op het gebied van sedentair gedrag de adviesraad van Britain’s Healthiest Workplace, een nationale competitie die Britse werkgevers moet stimuleren om hun werkomgeving zo gezond mogelijk te maken.

In 2016 namen 160 bedrijven, gevormd door 35.000 werknemers, deel aan het initiatief. “Managers, medewerkers: de hele organisatiecultuur moet erop gericht zijn om langdurig zitten op de werkvloer terug te dringen”, vertelt Black, die na haar opening het woord geeft aan diverse artsen en professoren, waaronder de Amerikaanse professor Alan Hedge van Cornell University.

‘Active Design’ nodigt uit meer te bewegen op de werkvloer

“We leren zitten voordat we leren staan”, opent Hedge zijn betoog, waarna hij een brug maakt naar sedentair gedrag op de werkvloer. “We moeten niet vergeten dat veel werknemers niet zelf kunnen bepalen hoeveel ze zitten op het werk. Bovendien verlies je, zittend achter de computer, al snel de tijd het oog.”

Op basis van eigen bevindingen en diverse onderzoeken, waaronder de uitgebreide Whitehall II study over zitgedrag, klinkt het advies van Hedge als volgt: “20 minuten zitten, 8 minuten staan en vervolgens 2 minuten wandelen.” Daarbij is het volgens hem van belang dat de werkomgeving de medewerker onder de noemer ‘Active Design’ uitnodigt om meer te bewegen.

Steeds meer voorlopers

Organisaties die voorop lopen qua Active Design zijn er volgens Hedge steeds meer. Interessant zijn de ontwikkelingen in Australië, waar grootzakelijke organisaties als Medibank en de National Australia Bank (NAB) hun hoofdkantoor op een zeer vooruitstrevende manier hebben ingericht.

Kenmerkend voor beide panden zijn de indrukwekkende trappenhuizen die, wanneer je vanaf de bovenste verdieping naar beneden kijkt, de steunpilaren lijken te vormen van een grote speeltuin voor volwassenen.

Interessant is ook het Centre for Active Design, een Amerikaanse organisatie die certificaten verstrekt aan bedrijven die met de architectuur en indeling van hun pand sterk bijdragen aan de gezondheid van hun medewerkers.

Medibank en de NAB bevinden zich in Melbourne, de stad waar ook het Baker Heart and Diabetes Institute Australia resideert. Professor David Dunstan, Head Physical Activity Laboratory bij het instituut, gebruikt zijn spreektijd tijdens het Active Working Summit om aandacht te vragen voor zijn onderzoek ‘Stand up Victoria’. Dunstan doet al enige tijd onderzoek naar het werken met zit-sta-bureaus op 14 verschillende werkplekken met in totaal 231 werknemers.

Hoewel het artikel over de resultaten nog niet is gepubliceerd, schroomt de Australiër niet om enkele bevindingen met het aanwezige publiek te delen. Dankzij het gebruik van zit-sta-meubilair is langdurig zitten op de werkplek na 12 maanden aantoonbaar teruggedrongen. Bovendien zijn de cardiometabole risicofactoren verbeterd.

Minder zitten: waar te beginnen?

Ondanks diverse goede initiatieven is er volgens de verschillende sprekers op het Active Working Summit nog voldoende werk aan de winkel. Zeker op het gebied van bewustwording. Het aantal onderzoeken en publicaties naar sedentair gedrag op de werkvloer groeit weliswaar aantoonbaar, maar er is meer aandacht nodig om bedrijven aan te sporen langdurig zitgedrag op de werkvloer terug te dringen.

‘Productiviteit’ is hierbij volgens Black het sleutelwoord. Steeds meer Britse bedrijven nemen in ieder geval deel aan Britain’s Healthiest Workplace.

Recommended Posts