Minder zitten bij… Essent

 In Laat je inspireren
Interview met: Marianne Halman Functie: Manager Health Safety Environment Naam bedrijf: Essent Plaats: ‘s Hertogenbosch Bedrijfsactiviteit: Energieleverancier Aantal mensen: 3000

In 2016 startte energieleverancier Essent met haar programma ‘Health @ Essent’; een programma voor alle Essent werknemers, gericht op gezonde voeding, op tijd bewegen en op tijd ontspannen. Wij spraken met Marianne Halman, aanspreekpunt ‘gezondheid en veiligheid’ binnen Essent.

Verzuim

“Enkele jaren geleden werd bij Essent ‘het nieuwe werken’ ingevoerd. Het perfecte moment voor ons om extra aandacht te besteden aan gezondheidsthema’s binnen Essent. Onder meer door te zorgen voor inspiratie en hernieuwde motivatie”, aldus Marianne. “Daarnaast meldde de Raad van Bestuur zich bij ons; zij zagen de verzuimcijfers stijgen en trokken aan de bel.” Ook uit benchmarks met andere bedrijven bleek het verzuim aan de hoge kant te zijn.

 

“De Raad van Bestuur meldde zich bij ons; zij zagen de verzuimcijfers stijgen en trokken aan de bel.”

 

Marianne’s team ging bottom-up aan de slag door niet alleen op de werkvloer te onderzoeken wat de belangrijkste verzuim oorzaken waren, maar ook waar werknemers behoefte aan hadden. De uitkomsten van dit uitgebreide onderzoek vormden een belangrijke impuls om het gezondheidsprogramma in 2016 op te zetten. De focus hierbij lag vooral op bewustwording, zowel vanuit het bedrijf, als vanuit het individu.

Zelf kiezen

Het uitgangspunt van ‘Health @ Essent’ is de gedachte dat je als werknemer zelf primair verantwoordelijk bent voor je eigen gezondheid, en hierin je eigen keuzes maakt. Vanuit goed werkgeverschap wil Essent daarin als werkgever ondersteunen en het makkelijker maken voor haar medewerkers om gezonde keuzes te maken. Zo worden diverse workshops en cursussen aangeboden op het gebied van gezondheid, waaruit werknemers zelf een keuze kunnen maken. Denk aan stoppen met roken, afvallen, deelname aan hardloopgroepjes, bedrijfsfitness en natuurlijk ergonomie van de werkplek. “We begonnen 2016 met een grote kick-off dag, waarbij alle activiteiten werden geïntroduceerd. Een goed begin van het jaar dus! En als opfrisser organiseerden we halverwege het jaar een druk bezochte gezondheidsmarkt.”

Minder zitten

Veel medewerkers van Essent hebben zittend werk en dus is minder zitten een belangrijk aandachtspunt van ‘Health @ Essent’. Vooral in de call centers zitten werknemers de hele dag achter hun bureau. En dat eist zijn tol van mensen. “We proberen op allerlei manieren onze mensen in beweging te houden. Zo loopt onze verse koffie zo langzaam door, dat je echt niet gaat staan wachten op nog drie bakjes koffie voor je collega’s. Die moeten dus zelf een koffie-rondje lopen. Zo help je je collega’s weer aan 10 minuten minder zitten!”

 

“We proberen op allerlei manieren onze mensen in beweging te houden. Zo loopt onze verse koffie zo langzaam door, dat je echt niet gaat staan wachten op nog drie bakjes koffie voor je collega’s. Die moeten dus zelf een koffie-rondje lopen.”

 

Een greep uit de uiteenlopende aanpak van Essent:

 • Overlegruimtes zijn gedeeltelijk ingericht met sta meubilair;
 • Op alle afdelingen is een aantal werkplekken met zit-sta meubilair beschikbaar;
 • Er zijn centrale locaties om koffie en thee te halen, om extra loopmomenten te creëren;
 • Geen prullenbakken meer naast de bureaus, maar op loopafstand;
 • Een centrale plek voor de printer;
 • Uitgebreide informatievoorziening over de gezondheidseffecten van te veel zitten via intranet, posters en flyers;
 • Het aanbieden van stoelmassages, waardoor de zithouding onderbroken wordt;
 • Georganiseerde lunchwandelingen, inclusief lunchpakketje en/of een leuke routebeschrijving;
 • Het stimuleren van woon-werk treinreizen, voor extra beweging tijdens het wandelen van en naar de trein;
 • Het aanjagen van traplopen door middel van flyers en deelname aan de nationale Traploopweek. (Er is zelfs een muurtje weggehaald om de trap beter bereikbaar te maken!)
 • Alle teams starten met een ‘dagstart’; een team-overleg van maximaal 15 minuten, dat vaak staand plaatsvindt;
 • Het stimuleren van wandelend overleg. “Hoewel dat nog wel wat moeizaam verloopt”, aldus Marianne.
 • Een pilot in samenwerking met de bedrijfsfitness-organisatie, voor vergaderen in combinatie met een sportieve team training;
 • Het inzetten van het Senior Management om het goede voorbeeld te geven, door middel van persoonlijke verhalen op het intranet;
 • Het plaatsen van tafeltennistafels en voetbaltafels op een paar locaties in het gebouw, zodat mensen even iets anders kunnen doen en in beweging komen.
 • En dus het ontmoedigen van het meenemen van koffie voor je collega’s, door de lange doorlooptijd per vers gezet kopje koffie. Hierdoor duurt het te lang om meerdere kopjes te halen en moeten mensen opstaan om hun eigen koffie te halen.

 

“Alle teams starten met een ‘dagstart’; een team-overleg van maximaal 15 minuten, dat vaak staand plaatsvindt.”

 

Resultaten

‘Health @ Essent’ wordt enthousiast ontvangen door steeds meer medewerkers van het bedrijf. Harde resultaten van het effect van de Health campagne zijn er (nog) niet. De verzuimcijfers dalen, maar dit is niet alleen te relateren aan de uitgevoerde activiteiten. Er wordt op dit moment overwogen om volgend jaar standaard health checks te gaan aanbieden, wat mogelijkheden zou kunnen bieden voor metingen over de tijd heen. Intussen wordt het zit-sta meubilair goed gebruikt, groeit de deelname aan het lunchwandelen en is de informele feedback overwegend positief. Ondanks het gebrek aan harde bewijzen, gaat Essent dan ook enthousiast door met het programma. “Het is voor ons team heel fijn om er mee bezig te zijn. Vooral ook omdat je ziet dat steeds meer mensen gaan meedoen. Daar haal je zelf ook je energie vandaan en dat stimuleert om door te gaan!”

Recommended Posts