Minder zitten bij… Havenbedrijf Amsterdam

 In Laat je inspireren
Interview met: Eric van der steen Functie: Medewerker Preventie / Arbo Coördinator (HR-team) Naam bedrijf: Havenbedrijf Amsterdam Plaats: Amsterdam en IJmuiden (verkeersleidingcentrum en sluisbedieningen) Bedrijfsactiviteit: Logistiek knooppunt en actueel informatieplatform voor de haven van Amsterdam en verantwoordelijk voor het veilig, vlot en milieuverantwoord afhandelen van het scheepvaartverkeer Aantal mensen: 380

In januari 2017 startte Havenbedrijf Amsterdam met het programma ‘Havenfit’ om medewerkers te inspireren en motiveren na te denken over ‘hoe blijf ik fit voor de job’. Wij spraken met Eric van der Steen, Medewerker Preventie en Arbo Coördinator.

De Kick-off

“Stap 1 was de ontwikkeling van een visie op ‘duurzame inzetbaarheid'”, aldus Eric. Van daaruit kon het Havenfit-programma worden ontwikkeld. Tijdens een kick-off van het programma werd de aandacht getrokken van alle medewerkers. Olympisch schaatser Martin Hersman hield een inspirerend betoog voor gezond leven en er werd uitgelegd wat er de komende maanden concreet ging gebeuren.

Activiteiten

Er werd begonnen met het uitzetten van een vragenlijst om inzicht te krijgen in de huidige leefstijl van medewerkers, zowel op kantoor als thuis. Daarna werden ‘fittesten’ aangeboden, een soort preventief medische onderzoeken. Alles gebeurt bij het Havenbedrijf Amsterdam overigens op basis van vrijwilligheid. Na de fittest konden medewerkers een individueel coachingsgesprek krijgen. Via een samenwerking met het Present programma van Zilveren Kruis Achmea, kunnen medewerkers gratis bijvoorbeeld een ‘stoppen met roken-‘, ‘actief met overgewicht-‘of ‘slaap-‘ cursus volgen. Ook zijn er gratis sportopties zoals deelname aan de roei- of fietsploeg. Verder participeert Havenbedrijf Amsterdam actief bij evenementen in de stad zoals de Haventriatlon, Cityswim en de Dam tot Damloop.

Ook worden er workshops gegeven aan de medewerkers rondom gezonde voeding, werk-/privé-balans en bijeenkomsten georganiseerd met aansprekende thema’s zoals ‘de perfecte 24 uur’ en ‘move to perform’. Deze workshops en bijeenkomsten zijn goed bezocht en de organisatie ontvangt veel positieve reacties van medewerkers.

 

“Alles gebeurt bij het Havenbedrijf Amsterdam overigens op basis van vrijwilligheid. Na de fit test konden medewerkers een individueel coachingsgesprek krijgen.”

 

Vrijwillige deelname

Het programma kan dus worden gevolgd op vrijwillige basis. Eric zegt daarover: “De respons was ongeveer 50%. Medewerkers die niet meedoen zijn meestal al superfit of juist niet en willen dat niet nog eens bevestigd zien. Sommige van onze collega’s hebben bovendien al een verplichte medische keuring vanuit de functie die ze uitvoeren. Ik denk dat we de juiste doelgroep binnen ons bedrijf hebben weten te motiveren.”

Samenwerking

Ook is er samenwerking met andere programma’s binnen de organisatie. Vanuit het teambuildingprogramma ‘Door Samenwerking Sterker’ worden er bijvoorbeeld yogasessies aangeboden, en zijn er zwem-, klim- en duikclinics. Als mensen naar andere locaties of klanten moeten reizen kunnen ze kiezen tussen een hybride auto of elektrische fiets. Fietsen worden vaker gekozen nu die elektrisch zijn. De directie heeft als doel gesteld dat de organisatie “van een gezellige Italiaanse familie naar een fit sportteam kan transformeren”, hiervoor is het nodig dat verschillende programma’s binnen het bedrijf zoveel mogelijk op elkaar aansluiten.

Wensen

Hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit bij het Havenbedrijf Amsterdam? Wordt er veel gezeten? “Ja”, antwoord Eric volmondig. “Helaas zijn onze werkplekken nog niet overal dynamisch ingericht. Tafels zijn nog niet voldoende verstelbaar. We willen graag samen met de directie bekijken hoe we meer dynamiek in kantoorruimte kunnen krijgen. Bij de verkeersleiding in IJmuiden is de werkruimte overigens al wel volledig dynamisch ingericht, onder andere met deskbikes. Daar kunnen mensen ook echt niet weg, het is een 24 uur organisatie. Dus dan is bewegen op de werkplek echt essentieel.”

 

“Als mensen naar andere locaties of klanten moeten reizen kunnen ze kiezen tussen een hybride auto of een elektrische fiets. Fietsen worden vaker gekozen nu die elektrisch zijn.”

 

Groeiend bewustzijn

Eric constateert dat het bewustzijn bij collega’s steeds groter wordt door het Havenfit-programma. Op de laatste medewerkersdag gaf wetenschapper Erik Scherder een leuke presentatie, dat soort dingen draagt bij tot actie. Ook is er steeds meer vraag naar sta-bureaus en gaan mensen vaker lunchwandelen. Het bedrijfsrestaurant heeft speciale lunchzakjes beschikbaar. Echter, veel ongezonde producten staan nog steeds vooraan in het restaurant. Dat vindt Eric jammer: “Wij kunnen daar weinig invloed op uitoefenen want het restaurant is niet van ons maar van de NV Havengebouw.”

Sommige gewoontes zijn lastig te doorbreken. De kantoren van het Havenbedrijf Amsterdam beginnen pas op de zevende etage van het gebouw waarin ze gehuisvest zijn. Men pakt dus al snel de lift. Maar vanuit de centrale hal kun je ook makkelijk de trap op. Eric wil hier nog een leuke campagne voor bedenken en neemt in ieder geval zelf altijd de trap om het goede voorbeeld te geven.

Resultaten

De resultaten van het Havenfit-programma zijn veelbelovend. Het verzuim is gemiddeld laag. Er is bij medewerkers een hogere score ten opzichte van de preventieve medische onderzoeken uit 2014. Over 3 jaar gaan ze de scores nogmaals vergelijken. Eric: “Werkdruk neemt echter toe, dus stress gerelateerde klachten zijn er wel en die nemen we serieus. Daar moet je op anticiperen. Daarvoor werken we ook nauw samen met de bedrijfsarts.”

Vervolg

Na dit succesvolle eerste half jaar is het HR-team aan het nadenken hoe ze het programma verder kunnen uitrollen. Vanuit de Arbo wetgeving zal Eric in elk geval een workshop organiseren over de risico’s van langdurig zitten, vooral bij beeldschermwerk. Ook wordt nagedacht om een ‘fitheidsbudget’ per medewerker beschikbaar te stellen zodat zij dit naar eigen inzicht kunnen aanwenden. En Duurzame inzetbaarheid gaat opgenomen worden in de performance cyclus, dat is een bedrijfskeuze: ‘Wat doe je als medewerker zelf? Wat heb je nodig om fit voor de job te blijven?’

 

“De resultaten van het Havenfit-programma zijn veelbelovend. Het verzuim is gemiddeld laag. Er is bij medewerkers een hogere score ten opzichte van de preventieve medische onderzoeken uit 2014.”

 

Succesfactor

Wat is nou de grote succesfactor van het Havenfit-programma? “Iedereen was eigenlijk meteen enthousiast”, zegt Eric. “Het is heel belangrijk geweest dat het geïnitieerd werd vanuit de directie, niet vanuit HR, dit heeft geholpen. Duurzame inzetbaarheid is belangrijk, we stellen steeds meer eisen aan mensen, hoe hou je het op een gezonde manier vol? Het is erg leuk en motiverend om te zien hoe enthousiast onze directie zelf is. Ook is het budget voor het programma proportioneel, en we hebben een grote Kick-off georganiseerd. Nu is het belangrijk om te blijven investeren, het is een ‘ongoing proces’.”

Recommended Posts