Upstaa maakt staand werken eenvoudig en betaalbaar

 In Laat je inspireren

Een betaalbare variant op de elektrische zit-sta-bureaus: Pepijn Rooijens en Maarten ten Holt hebben hem. De naam? Upstaa.

Made in Starnmeer

Beknopt kun je de Upstaa omschrijven als een fraai en vooral slim vormgegeven houten laptopstandaard die je eenvoudig zonder gereedschap in elkaar kunt zetten. Voor een uitgebreider verhaal moet je naar Starnmeer: een klein plaatsje net boven Amsterdam.

Een inspirerende omgeving met veel arbeidsrumoer is Starnmeer allerminst. Maar schijn bedriegt: tussen de uitgestrekte weilanden met paarden en koeien tref je na een paar minuten rijden een grote industriële schuur. Het is de plek waar Van Dik Hout, het bedrijf van Maarten, decors, interieurs en stands maakt voor onder andere theatervoorstellingen, musea en beurzen.

Eenmaal binnen wordt snel duidelijk dat er in dit Noord-Hollandse plaatsje behoorlijk wat bedrijvigheid plaatsvindt. Overal liggen gereedschappen en grote houten planken verspreid door de werkplaats. Her en der zijn medewerkers druk in de weer met machines. Je kunt elkaar amper verstaan als er een plank door midden wordt gezaagd.

De Upstaa wordt gemaakt in Starnmeer

De Upstaa is verkrijgbaar in meerdere kleuren en varianten. Foto door Upstaa.

‘Een beetje afwisseling is meer dan welkom’

Boven, weg van het arbeidsrumoer, leent de akoestiek zich beter voor een praatje. Daar, ‘op kantoor’, wordt de rolverdeling tussen Pepijn en Maarten snel duidelijk. Waar Pepijn zich richt op het creatieve gedeelte, neemt Maarten de productie van de Upstaa voor zijn rekening. Wat begon met een slim idee, is voor de twee vrienden binnen mum van tijd werkelijkheid geworden. “We hebben er de kennis, kunde ruimte en gereedschappen voor, dus waarom niet?”, vertelt Pepijn, doelend op de enorme zaagmachine die in de werkplaats staat.

Maarten valt bij: “Maar dat is natuurlijk niet de hoofdreden waarom we dit doen. In Nederland zitten we vaak urenlang in dezelfde houding en dat is niet gezond. Een beetje afwisseling op zijn tijd is meer dan welkom.” Zelf maakt hij dagelijks gebruik van zijn Upstaa. “Bestellingen en andere administratieve zaken doe ik zittend. Het beantwoorden van e-mails doe ik staand. Makkelijk zat.”

Hoe makkelijk staand werken met de Upstaa is, blijkt wel uit de onderstaande gif.

Gif door Upstaa.

Staand werken voor iedereen

De Upstaa is gemaakt van sterk berkenmultiplex en verkrijgbaar in twee soorten: normaal en XL. De normale Upstaa is volgens Pepijn en Maarten ‘ruim genoeg voor de meeste mensen’. Wie meer ruimte nodig heeft, wordt aangeraden om te kiezen voor de XL-variant. “De onderste plank waar je je toetsenbord op kunt zetten is breder dan bij de normale Upstaa”, aldus Maarten.

Wat de toekomst gaat brengen weten de makers nog niet. Wel hebben ze een duidelijke visie. Pepijn: “Staand werken vraagt om een cultuuromslag bij bedrijven. Daar willen we bij helpen. Wij maken staand werken makkelijk en bereikbaar voor iedereen.”

Kijk voor meer informatie op https://upstaa.com/

Recommended Posts