‘Zitkampioenen: kom uit je stoel, want zitten is dodelijk’

 In Laat je inspireren

Dat bewegen belangrijk is voor onze gezondheid is geen nieuws. Maar dat zitten dodelijk is wél. Althans voor de meesten van ons. Onderzoekers beweren dat we te veel en te lang zitten én dat al dat zitten de kans op een vroege dood verhoogt. Daarnaast blijken Nederlanders kampioen zitten. Tijd voor actie dus.

Gedragsdeskundige Hanneke de Bruin maakte het werkschrift Ik wil moet kan minder zitten. Het helpt mensen om meer beweging in hun dagelijks leven te voegen. “Weten dat bewegen goed voor je is, is helaas niet voldoende om in actie te komen. Tenminste, niet voldoende om een duurzame gedragsverandering te bewerkstelligen. Daarvoor is meer nodig dan kennis alleen.”
Ik wil moet kan minder zitten - een werkschrift van Hanneke de Bruin

Veranderingen oefenen

Gedragsverandering is volgens De Bruin een ingewikkeld proces. “Je moet heel concreet maken wát je anders gaat doen. En dit vervolgens uitproberen en oefenen, zodat je ontdekt wat bij jou past. Al doende leer je valkuilen kennen en vind je manieren om deze te omzeilen. Veranderen moet je willen én kunnen. Ondersteuning hierbij is absoluut noodzakelijk. Met dit werkschrift hoop ik mensen juist dat te bieden.”

Voor 55-plussers en kantoormensen

Ik wil moet kan minder zitten is het tweede werkschrift in de reeks WilMoetKan. “Deze uitgave is voor iedereen bruikbaar, maar richt zich voornamelijk op 55-plussers. Ik werk nu aan een nieuwe uitgave, gericht op zitten én bewegen in een kantooromgeving.”

Geen overbodige luxe, want een aanzienlijk deel van de Nederlandse beroepsbevolking brengt vijf dagen per week zittend door op kantoor. “Ik zou het fantastisch vinden als ik ook hen kan ondersteunen met praktische adviezen en oefeningen om stap-voor-stap actiever te worden én te blijven op kantoor. Daar wordt iedereen beter van”, aldus De Bruin.

Meer informatie vind je op www.wilmoetkan.nl. Daar kun je ook het werkschrift Ik wil moet kan minder zitten bestellen.

Recent Posts