Minder zitten: maak het mogelijk

Van pingpongtafel tot traplopen, van voorlichting tot lunchwandelen. Er zijn heel veel manieren om je collega’s te verleiden minder te zitten en meer te bewegen gedurende hun werkdag.

Doelgerichte aanpak

Met je organisatie kun je op verschillende manieren actie ondernemen om minder zitten op het werk te stimuleren. Laat je collega’s weten waarom het belangrijk is om minder te zitten en stimuleer ze bijvoorbeeld om niet de lift, maar de trap te nemen. Heb je trouwens weleens gedacht aan zit-sta-bureaus of bureaufietsen? Hoe meer de werkomgeving beweging stimuleert, hoe beter. Hoe laagdrempelig je acties om minder te zitten op het werk ook zijn: wees trots op alles wat je doet om je collega’s meer te laten bewegen. Tip: onderneem niet alleen actie als het gaat om bewustwording, maar ook als het gaat om het veranderen van de bedrijfscultuur en de fysieke omgeving. Zo maak je van jouw aanpak een doelgerichte aanpak.

  Bewustwording

In de eerste plaats is het belangrijk dat werknemers weten waarom het belangrijk is om minder te zitten. Onderzoek en de dagelijkse praktijk wijst echter uit dat werknemers weinig kennis hebben van de nadelen van te veel te lang zitten. Natuurlijk, uren achter elkaar zitten is niet bevorderlijk voor je gezondheid, maar waarom precies? En welk effect heeft veel zitten eigenlijk op je lichaam? Bewustwording door voorlichting, flyers, posters en online acties is daarom van essentieel belang.

  Sociale omgeving

Stimuleer je collega’s om wat vaker de trap te nemen, speel op vrijdagmiddag een potje tafelvoetbal en geef altijd het goede voorbeeld. Het is namelijk belangrijk dat het voornemen om minder te gaan zitten wordt gedragen door de cultuur in een bedrijf. Werknemers moeten zich door hun leidinggevenden en collega’s geaccepteerd en gestimuleerd voelen om staand te werken of te vergaderen. Tip: betrek je collega’s vooraf bij de minder-zitten-plannen, dan krijgen ze niet het idee dat hen iets opgelegd wordt.

  Fysieke omgeving

Het veranderen van de werkomgeving verleidt vaak tot gezond gedrag. Met andere woorden: als de omgeving beweging stimuleert, zullen werknemers minder gaan zitten. Dynamisch kantoormeubilair zoals zit-sta-bureaus, bureaufietsen en sta-tafels in de vergaderruimtes zorgen ervoor dat je spieren aan het werk worden gezet, waardoor je lichaam suikers en vetten beter verwerkt dan als je zit aan een bureau. Daarnaast zorgt het voor fittere, creatievere en alertere werknemers.