Factsheet over zitgedrag

 In Nieuws

Het Kenniscentrum Sport en het RIVM maakten een factsheet met cijfers over hoeveel we met z’n allen zitten in Nederland, en wat dat betekent voor onze gezondheid.

De nieuwe factsheet geeft de meest actuele cijfers over het zitgedrag van Nederlanders en informatie over de gezondheidsrisico’s van te veel zitten. De factsheet is opgesteld in opdracht van minister Schippers van VWS. Dit naar aanleiding van vragen van Kamerleden in juli 2016 over de cijfers van de Leefstijlmonitor van het RIVM, waaruit bleek dat Nederlanders schrikbarend lang zitten op een dag.

Groter risico diabetes type 2

In de factsheet staat dat veel zitten leidt tot een grotere kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden. In Europa zitten Nederlanders het meest: 32,1 procent zit meer dan 7,5 uur per dag. Werkende mensen zitten gemiddeld 9,8 uur op een dag. Het gebruik van een zit-stabureau zou deze zittijd met tachtig minuten tot ruim twee uur kunnen verminderen.

Nieuwe norm

Het Diabetes Fonds zet zich samen met partners in om de zittijd op de werkvloer te verminderen. De Gezondheidsraad komt (waarschijnlijk) deze zomer met een nieuwe beweegnorm. Het Diabetes Fonds zou graag zien dat deze nieuwe beweegnorm ook normen aangeeft voor gezond zitgedrag.

Bekijk de factsheet van het KCS en het RIVM.