Ieder half uur staan maakt zitten minder dodelijk

 In Nieuws

Mensen die twee uur achter elkaar zitten zonder dat ze bewegen hebben volgens onderzoekers van de Columbia University een grotere kans op vroegtijdige sterfte dan volwassenen die het zitten ieder half uur onderbreken door te staan en te bewegen.

Bewegingsmeters aan broekband

Aan het onderzoek deden bijna 8.000 Amerikanen van 45 jaar en ouder mee. Het bewegingspatroon van de deelnemers is gemeten met bewegingsmeters aan de broekband. Dit in tegenstelling tot veel andere studies, waarbij werd gewerkt met zelf opgegeven zittijden.

Onderzoeksresultaten

Mensen die meer dan 12,5 uur per dag zitten lopen het grootste risico om voortijdig te overlijden. Deelnemers die iedere 30 minuten in bewegen kwamen, hadden de laagste kans op sterfte.

Leestip: Dit doet te veel zitten met je lichaam

De mensen die het langst achtereen zaten waren gemiddeld tien jaar ouder, hadden een slechtere gezondheid, waren lager opgeleid en rookten vaker. Volgens de onderzoekers is met deze factoren rekening gehouden en zou het lang achter elkaar zitten alsnog verband houden met een verhoogd risico op eerder overlijden.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijke blad The Annals of Internal Medicine.

Recent Posts