Korte wandelingen combineren met lange wandeling goed voor gezondheid

 In Nieuws

Werknemers die regelmatig opstaan uit de stoel en iedere dag een half uur wandelen, verlagen hun kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Otago in Nieuw-Zeeland.

Langdurig zitten wordt door meerdere onderzoekers in verband gebracht met hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Eerder toonden onderzoekers van de University of Otago aan dat mensen die een elk half uur zitten afwisselen met een wandeling van 2 minuten, een lager bloedglucose- en insulinegehalte hebben.

Effect op triglyceriden waarden

Het meest recente Otago-onderzoek onder 36 deelnemers toont aan dat deze korte wandelingen, naast het bloedglucose- en insulinegehalte, ook het lipidengehalte (triglyceriden waarden) doen afnemen. Triglyceriden zijn vetten in het bloed die door het lichaam als energiebron gebruikt worden. Wanneer de triglyceriden verhoogd zijn, kan dit het proces van aderverkalking versnellen en  mogelijk leiden tot hart- en vaatziekten.

Het effect op de gezondheid is nog groter als de korte wandelingen worden gecombineerd met een langere wandeling van een half uur, één keer per dag.

Recommended Posts