Meer bewegen bij gemeente Rotterdam voor onderzoek naar diabetes

 In Nieuws

Medewerkers van de gemeente Rotterdam hebben met een spinningmarathon ruim 900 euro opgehaald voor het Diabetes Fonds. De actie is onderdeel van het project Move More. Als onderdeel van dit project is een pilot gestart om sedentair gedrag op het Timmerhuis (een locatie van de gemeente) terug te dringen.

Meer bewegen

De pilot houdt in dat 22 collega’s, zogeheten ‘beweegambassadeurs’, gedurende 3 maanden verschillende interventies testen. Zo wordt er dynamisch meubilair getest en vinden er wekelijkse challenges plaats, zoals een week lang staand vergaderen of lunchwandelen. De beweegambassadeurs dragen allen een Fitbit waarop prestaties worden bijgehouden.

“Ook is het zo dat deze ambassadeurs hun collega’s proberen te stimuleren om meer te bewegen. Zo hopen we dat de ‘beweeggedachte’ zich als een olievlek zal verspreiden door de organisatie”, vertelt Merlijn Snijders, als consulent betrokken bij het project. Op de vraag waarom de gemeente Rotterdam ervoor heeft gekozen om een bedrag op te halen voor het Diabetes Fonds, heeft hij een duidelijk antwoord: “Diabetes type 2 is één van de belangrijkste gezondheidsrisico’s van sedentair gedrag. Het sluit dus goed aan bij ons project.”

Health Event

Begin juli organiseerde de directie Publieke Gezondheid en Welzijn (PGW&Z) een ‘Health Event’ in het Timmerhuis. “Een dag die volledig in het teken stond van gezondheid”, aldus Merlijn. Medewerkers konden hun cholesterol- en bloedsuikergehalte laten meten, lezingen bijwonen en meedoen aan verschillende sportieve activiteiten. Merlijn: “Eén van deze activiteiten was dus de spinningmarathon. Hier deden 50 enthousiaste deelnemers aan mee.”

De gemeente Rotterdam gaat dit jaar samen met zorgverzekeraar VGZ met het programma ‘Keer Diabetes 2 Om’ van start, een programma dat de zinnige zorg award van VGZ heeft gewonnen en wat zij de komende 3 jaar samen gaan uitvoeren.

Ook staat er dit jaar opnieuw een Health Event op een andere locatie op de planning. “We gaan kijken of het mogelijk is om hier ook een spinningmarathon of vergelijkbare activiteit te organiseren om extra aandacht te krijgen voor ons project en het belang van meer beweging op de werkvloer. Het ligt voor de hand om ons dan wederom in te zetten voor het Diabetes Fonds.”

Recommended Posts